Governance and Administration

LAU Mourns the Loss of Dr. Assaad Toufic Rizk

dr-toufic-rizk.png

IN MEMORIAM
A Prominent Knight Dismounts:
Dr. Assaad Toufic Rizk; Physician, Public Figure and Community Leader

With deep sadness and a profound sense of loss, Dr. Michel Mawad, President of the Lebanese American University (LAU) mourns, together with the entire university family, the passing away of Dr. Assaad Rizk who died this morning after a long and exceptionally productive life of service to the medical profession, and to Lebanon in a broad range of areas.

Dr. Rizk spent many years running Rizk Hospital, one of the country’s medical landmarks that later became the LAUMC-RH where his son, our dear colleague Sami Rizk, currently serves as CEO.

Dr. Assaad Rizk was born in 1931 and graduated as an MD in the early 1950s, did his training in Paris before returning to Lebanon in the mid-1960s to teach and practice Urology at USJ until the mid-1990s when he became Professor Emeritus. During that same period, he served as overseer of Rizk Hospital that grew in leaps and bounds under his leadership.

The late Dr. Rizk was also a member in a variety of French, American, and international medical societies. The list is long and it includes the French Urological Society, the French Surgical Society, the International Urological Society and the American College of Surgeons. He also chaired the Franco-Lebanese Cultural Association, and was a founding member of the World Islamic-Christian Cooperation Council.

Dr. Rizk was also called upon repeatedly to serve as cabinet minister in Lebanon. His portfolios included Education, Labor and Social Affairs, Agriculture, Industry and Oil between the years 1976-2005. In recognition of his distinguished services, Dr. Rizk was decorated by the Italian and French Governments. He was a Chevalier de la Legion d’Honneur.

The Lebanese American University is deeply bereaved by the departing of Dr. Rizk who embodied the finest ideals of medicine, culture and community service. His life will always serve as a source of inspiration for us and an incentive to sustain and enhance our commitment to quality education and patient care in Lebanon and the region. Dr. Rizk was a rare breed of men who left the world considerably better than it was before him.

On behalf of the Board of Trustees, the President’s Cabinet, the Council of Deans, Faculty and Staff, LAU Medical Center-Rizk Hospital, Alumni, and the entire LAU family I extend to his esteemed family heartfelt condolences and sincere sympathy. May his soul rest in peace and may our dear colleague Sami and the family find solace in celebrating his life as they mourn his death.

Sincerely,

Michel E. Mawad
President

الدكتور ميشال الياس معوض
رئيس الجامعة اللبنانية الأميركية
ينعي  المرحوم الدكتور أسعد توفيق رزق

متقدم بين كبارنا هوى

بحزن عميق وأسف شديد ينعي رئيس الجامعة اللبنانية الأميركية الدكتور ميشال معوض و هيئة رئاسة الجامعة و عمداء كلياتها وجسمها الأكاديمي والطبي وكل موظفيها ومسؤوليها المرحوم معالي الوزير الدكتور أسعد توفيق رزق الذي وافته المنية بعد عمر زاخر بالعطاء للبنان في غير مجال وعلى غير صعيد.

والمرحوم الدكتور رزق أمضى سنوات طوالا على رأس مستشفى رزق، إحد معالم لبنان الطبية وقد أصبحت لاحقاً المركز الطبي للجامعة اللبنانية الأميركية - مستشفى رزق، والتي يديرها الآن كمدير عام نجله الزميل الاستاذ سامي رزق.

ولد الدكتور رزق في عام 1931 وتخرج طبيباً في مطلع الخمسينات من القرن الماضي وتدرج في مستشفيات باريس ثم عاد إلى لبنان في أواسط الستينات أستاذا في كلية الطب بجامعة القديس يوسف متخصصاً بالمسالك البولية حتى أواسط التسعينات، حين تحول إلى أستاذ شرف في الجامعة. وكان خلال تلك الفترة مشرفاً على مستشفى رزق التي ازدهرت ونمت في ظل رعايته لها.

وكان الدكتور رزق كذلك عضواً في جمعيات طبية تخصصية عدة في فرنسا منها الجمعية الفرنسية للصحة العامة، والجمعية الفرنسية لجراحة المسالك البولية، والجمعية العالمية لأمراض المسالك البولية، والجمعية الفرنسية للجراحة، وكذلك الجمعية الأميركية للجراحين. هذا بالإضافة إلى نشاطات ثقافية وإجتماعية عدة منها رئاسة الجمعية الثقافية اللبنانية - الفرنسية، إضافة إلى كونه عضواً مؤسساً في المجلس العالمي للتعاون الاسلامي المسيحي وغير ذلك الكثير.

وقد تبوأ الدكتور رزق حقائب وزارية عدة شملت التربية، والعمل، والشؤون الاجتماعية، والزراعة، والصناعة والنفط ما بين عامي 1976 و 2005. و تقديراً لخدماته الجليلة ومسيرته الحافلة حاز المرحوم الدكتور رزق على العديد من الأوسمة الرفيعة من دول عدة بينها إيطاليا وفرنسا حيث كان عضواً في جوقة الشرف.

إن الجامعة اللبنانية الأميركية إذ تنعي علماً من أعلام الطب والثقافة والخدمة العامة في لبنان، فإنها تستلهم من حياته الزاخرة بالعطاء دروساً وعبراً تغذي مسيرتها وتسدد خطاها وتجدد التزامها بالجودة والتميز خصوصاً على صعيد الريادة في الرعاية الطبية في لبنان والمنطقة. لقد كان الدكتور رزق نوعاً نادراً من الرجال الذين يتركون بصماتهم في كل ما يفعلون ويغادرون عالمنا وهو أفضل مما كان عليه قبلهم فتبقى ذكراهم مثالاً وقدوة ويبقون نقطة مضيئة تنير درب الأجيال القادمة.

إن الجامعة اللبنانية الأميركية التي المها المصاب الجلل، تتقدم من الزميل الكريم الأستاذ سامي رزق وسائر أفراد العائلة الكريمة باسم كامل هيئاتها اللأكاديمية والأدارية وباسم مركزها الطبي للجامعة اللبنانية الأميركية - مستشفى رزق  بأحر التعازي بالفقيد الكبير الذي ترقد روحه بسلام الآن وبعد عمر حافل بالنجاحات والعطاءت. ولتكن لهم من حياته المميزة مصدر عزاء لرحيله وفقده.

رحم الله الفقيد وأسكنه فسيح جناته.

د. ميشال  الياس معوّض
رئيس الجامعة اللبنانية الأميركية